Wat is DCD?

DCD is een afkorting en staat voor Developmental Coordination Disorder of coördinatie-ontwikkelingsstoornis. Personen met DCD hebben problemen om nieuwe motorische taken aan te leren. Voorbeelden zijn: je kamer opruimen, snel en netjes kunnen schrijven in de klas, je verplaatsen met de fiets én ondertussen de weg moeten zoeken of een nieuwe sport aanleren. Bewegingen worden vaak niet vloeiend uitgevoerd en men heeft ook de neiging om meer te vallen, te struikelen of ergens tegenaan te botsen. De motoriek van mensen met DCD wordt vaak omschreven als ‘onhandig’.

Deze motorische problemen zijn reeds vroeg in de ontwikkeling aanwezig. Vraag dit gerust even na bij je ouders. Zo kan het zijn dat je als kleuter moeite had om vlot vormen uit te knippen of een tekening mooi binnen de lijntjes in te kleuren. Misschien vermeed je het omdat je dit ook helemaal niet leuk vond. Ook een bal vlot vangen of gericht gooien kan moeilijker geweest zijn. Leren fietsen of zwemmen, dit zijn taken waarbij je veel zaken tegelijkertijd moet doen, heeft misschien wel langer geduurd. Kleine knoopjes, een rits sluiten of veters strikken zijn allemaal vaardigheden die misschien vroeger veel moeite hebben gekost. In het eerste leerjaar valt vaak op dat het leren schrijven van letters, woorden en zinnen niet vanzelf lukt. Pas na heel veel inspanning en oefening is dit misschien bij jou wel gelukt. Bij veel jongeren blijft het echter moeilijk om snel én leesbaar te schrijven. Netjes eten aan tafel met mes en vork, je vlees kunnen snijden, werken met lat en passer in de klas… zijn allemaal voorbeelden van handelingen die misschien wel moeilijker aangeleerd werden. Je leert die vaardigheden wel, maar het duurt veel langer en het kost veel inspanning. Misschien ben je als kind nog naar een revalidatiecentrum, kinesitherapeut of ergotherapeut geweest bent om te leren schrijven, een bal te vangen of om je evenwicht te verbeteren.

Heel belangrijk om te weten is dat DCD niets te maken heeft met intelligentie. DCD betekent helemaal niet dat je dom bent.